Unessa minulla oli vihdoin kauan haaveiltuja rottia! Neljä niistä asusti minun huoneessa meidän entisessä talossa: iso, musta rex urosrotta, mammamainen agouti-hooded naaras, laiheliini husky-väritteinen nuori naaras, sekä "gepardi"-rotta, joka oli vain tosi nopea ja jotain nopeasti juoksevaa muunnosta. Olohuoneessa asui agouti-ruskea laiha, nuori rottapoika, joka piti pitää erillään muista ettei se pamauttaisi naaraita paksuiksi. (En tiedä miksi se köntys musta urosrotta sai olla siellä niiden kanssa.) Kuitenkin huoneen ovi jäi auki, ja rotat karkasivat olohuoneeseen! Mammarotta tuli kantavaksi, ja täten myös se nuori uros saattoi liittyä huonerottien seuraan: unessa uros pystyi astumaan vain kerran ja tuli sen jälkeen steriiliksi.

Haaveenani oli opettaa rotille kaikkia hienoja temppuja, mutta pian huomasin, että olikin mennyt vuosi (!!) enkä ollut opettanut ainuttakaan temppua! Tuli hieman kiire, koska rotat ovat tunnetusti lyhytikäisiä eläimiä. Ensimmäinen temppu oli kolikon nostaminen maasta ja tuominen luokse. Gepardi-rotta osasi sen parhaiten, mutta se juoksi niin nopsaa ettei se malttanut tuoda sitä ollenkaan kädelle.

Kohta näin ikkunasta, että parvekkeella nökötti apaattinen, lutino-väritteinen neitokakadu, oranssit valjaat päällä! Se oli normaalia neitokakadua isompi, mutten huomannut siinä mitään outoa unessa. Isäni oli parvekkeella kaverinsa kanssa ja lintu vaikutti väsyneeltä ja pelottomalta eikä hötkyillyt ihmisten läsnäolosta. Isäni viittoi minut ikkunasta parvekkeelle, ja menin sinne. Lähestyin lintua ja ollessani alle metrin päässä, tein äkkiliikkeen ja nappasin linnun. Sain sitä täpärästi pyrstöstä kiinni mutta se ei päässyt onneksi enää karkuun.

Vein väsyneen ja apaattisen neitokakadun sisälle sylissä. Se ei purrut lainkaan eikä pyristellyt alun jälkeen ollenkaan. Laitoin sen huoneeseeni tuolin selkänojalle istumaan, mihin se jäi kiltisti torkkumaan. Soitin jossain etsijäkoirissa vaikuttavalle ystävälleni että levittää tietoa löytyneestä neitokakadusta. Kaverini ymmärsi kuitenkin väärin, ja luuli että olen myymässä löytämääni neitokakadua sirkukseen! Kävin itse katsomassa nettisivuilta, onko kukaan hukannut lutinoa neitokakadua oransseissa valjaissa. Siellä oli noin sata ilmoitusta kadonneista linnuista, vaikka oikeasti linnuista katoamisilmoituksia on harvoin. Lintu jäi minulle sijoituskotiin kunnes oikea omistaja ilmoittautuisi.