Olin käymässä kaverini Dorinin kanssa jossain eläintarhassa. Olimme trooppisten eläinten osastolla. Se muistutti kovasti Korkeasaaren sademetsätaloa, jossa erilaisten otusten terraariot olivat ikään kuin kallioon kaiverrettuna tai muuten seinissä kiinni. Siellä oli mitä omituisimpia otuksia, mm. kotiloita ja lopussa kuvassa esitetty kummallinen otus, joka oli muka mudassa elävä rapu. Terraariot ja ympäristö oli hyvin siistiä ja mukavan tunnelmallista valaistuksineen. Jollain seinällä esiteltiin erilaisia luonnossa tavattuja lintujen värimuunnoksia, suurinosa niistä oli trooppisia lintuja.

Lintupuolella samaisessa eläintarhassa oli todella saastaista. Siellä olivat himmeät keltaiset valot, kuin jossain tehotuotantokanalassa. Lintujen häkit, noin neliömetrin kokoiset, olivat seinillä kiinni noin metrin korkeudessa. Pohjilla oli ehkä jossain välissä ollut purua tms. mutta nyt ne olivat jätösten, ruoantähteiden, irronneiden höyhenten ja muun nöyhtän peittämänä. Eräässä häkissä oli monta kymmentä pientä riikinkukon poikasta. Niillä oli päissään normaalin tupsun sijasta oranssia valoa hohtavat sarvet, kuin jollain syvänmerenkalalla. Ilmeisesti olin siellä nyt töissä tai muuten tiesin että minulla oli oikeus availla häkkejä ja lääppiä eläimiä. Avasin häkin, ja silmänräpäyksessä kymmenet pienet riikinkukot rynnistivät ulos. Ne näkyivät himmeässä tilassa vain oranssina valomassana, kun niiden valoantennit loistivat ja linnut kipittivät nopeasti ympäriinsä.

Jossain välissä sain käsiini myös 20 senttisen sauvasirkan. Minua vähän varoiteltiin sen karkaamisesta, mutten ollut huolissani: sauvasirkat ovat hitaita liikkujia eivätkä osaa lentää. Yllätys oli melkoinen, kun sirkka lähti lentoon, vaikkei sillä ollut edes siipiä!

Se rapu